April 11, 2021

Kaj je floorball ?

Floorball je športna zvrst dvoranskega hokeja, pri katerem v prvi vrsti velja omeniti, da je, za razliko od hokeja na ledu, nenasilen šport, pri katerem je pretirana grobost (udarci s palico, nalet na telo in podobno) strogo kaznovana.

Igralci tako ne potrebujejo nobene posebne opreme, dovolj so:

  • majica in kratke hlače
  • dobra športna obutev (najprimernejša je seveda športna obutev za dvoranske športe)

Igralec igra s posebno palico dolžine do 120 cm, ki ima posebno oblikovan plastičen loparček. moštvo skuša v nasprotnikova vrata potisni 23-gramsko plastično votlo žogo s 26 luknjami, premera 72 mm in je po velikosti malce večja kot žogica za tenis.

Tako igralci kot vratar, ki po navadi odigra celotno tekmo brez menjave, morajo biti ustrezno telesno pripravljeni, saj je floorball zelo dinamičen in hiter šport, ki zahteva tudi odlično tehniko obvladovanja žogice s palico. Vratar pa mora imeti razvite reflekse in mora biti zelo dobro razgiban, saj lahko veliko žogic ustavi z nogami in tudi glavo.

Tekma traja 3 x 20 minut, igrišče je veliko kot pri rokometu (40 x 20 m), rob igrišča pa je omejen s posebno 50 centimetrov visoko ogrado, pri kateri so elementi med seboj speti le z elastiko in ob trku vanjo »popustijo« in s tem preprečujejo možnost poškodb.

Športni Klub - Floorball Zagorje

Pravico na igrišču delita dva sodnika, ki morata imeti licenco za sojenje, pridobita pa so jo na  posebnem šolanju, ki ga prireja  Floorball Zveza Slovenije.

Sodnika morata budno paziti, kaj se dogaja na igrišču,  udarci po palici, prerivanje, igra na telo in še mnogo drugih prekrškov  lahko kaznujeta s prostim streloma ali dve ali več minutno izključitvijo igralca.

 

Strategija igre, postavitev igralcev, napad, obramba, podaje, vse skupaj je precej podobno hokeju na ledu, le da morajo igralci biti še bolj previdni zaradi okrogle žogice, katero je v številnih primerih težko nadzorovati. Zaradi manjše teže je pri udarcu potrebno sprostiti še več energije, da lahko žogica poleti dovolj hitro, a pri močnih udarcih dobro izurjeni igralcev lahko doseže hitrost do 180 km/h. Tako kot pri hokeju na ledu so dovoljene »leteče« menjave igralcev.

floorball klub zagorje

 Pridruži se nam pri Floorballu! 

You may have missed

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.